Lezing “Kwetsbaarheid voor oorlogen en rampen”

Bedreigingen van oorlogen en andere politieke rampen

Op een kruispunt van internationale verbindingen, is Nederland erg kwetsbaar voor verstoringen. De bevolking verwacht dat het hoge verzorgingsniveau en de vrede steeds worden gewaarborgd door de overheid, sociale instellingen en bedrijven. Maar kunnen zij dat blijven doen in een tijd van oorlog in en om Europa heen, en diverse andere crises? Het is al bijna 77 jaar vrede in West-Europa; voor West-Europa een zegen, na twee vernietigende wereldoorlogen. De recente oorlogen in de Balkan, het Midden-Oosten en nu in Oost-Europa hebben nog geen diepe sporen in het leven van veel Nederlanders getrokken.


Debat SDGs

Gemeente Haarlem besteedt veel aandacht aan ons nieuwste boek


Op 12 mei 2021 spraken verschillende gasten, waaronder oud-minister Joris Voorhoeve, burgemeester Jos Wienen, ondernemer Maurits Groen en voorzitter SDG Nederland Maresa Oosterman, over de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Deze SDG’s zijn de 17 doelen die de Verenigde Naties (VN) hebben gesteld om een rechtvaardigere wereld te bereiken. SDG Nederland voert campagne om deze doelen op te nemen in het nieuwe regeerakkoord. Daarnaast voert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) campagne om gemeenten te stimuleren deze doelen na te streven.

Zes gasten bespraken of deze SDG’s een leidraad moeten zijn voor een nieuw regeerakkoord. Maar ook hoe de gemeente Haarlem deze doelen zou moeten ondersteunen. Veel Nederlandse gemeenten gingen Haarlem hierin voor.

Het doel dat de VN voor ogen hebben is een duurzame wereld in 2030. Een wereld die bestand is tegen schokken (zoals een pandemie) en waarin niemand achterblijft. De SDG’s zijn hiervoor een concreet kompas.

In het panel zitten:
Maresa Oosterman, directeur SDG Nederland
Joris Voorhoeve, voormalig minister en auteur Figthing Poverty and Violence
Maurits Groen, Haarlemse ondernemer en oprichter van Stichting WakaWaka
Jos Wienen, burgemeester van Haarlem
Claudia de Laaf, Global Goal campagneteam VNG
Gwen Jansen, voorzitter Utrecht4globalgoals
Liesbet Hanekroot, moderator

Bekijk het debat hier.

En bekijk hier de livestream van de boekpresentatie in het SDGcafé



Hoe de arbeidsomstandigheden verbeteren op Indonesische palmolieplantages 2018

Tijdens een van hun huidige programma’s ondersteunt CNV Internationaal de vakbonden in de palmoliesector. Ze ondersteunen deze vakbonden om palmoliebedrijven bewust te maken van de verbetering van de implementatie van arbeidsrechten en om andere bedrijven te motiveren om best practices te volgen.
Palmolie wordt veel gebruikt in allerlei producten die we dagelijks gebruiken: pizza, pindakaas, shampoo, make-up, koekjes, chocolade en nog veel meer producten.
Toch zijn er veel problemen met de arbeidsomstandigheden in de palmoliesector:

– Arbeiders worden gedwongen om onbetaald over te werken om onrealistische productiedoelen te halen.
– Deze hoge doelen hebben arbeiders gemotiveerd om hun vrouwen en kinderen mee te nemen naar het werk, waardoor kinderarbeid ontstaat.
– Andere schendingen van rechten die in het veld zijn aangetroffen, zijn onder andere het oprollen van vakbonden, het ontbreken van arbeidscontracten, ontoereikende voorzieningen voor arbeidsmiddelen en inadequate medische diensten.

Verschillende bedrijven werken nu samen met CNV Internationaal en verbeteren de arbeidsomstandigheden voor arbeiders in de palmoliesector, waaronder Wilmar, ’s werelds grootste palmoliebedrijf. In januari 2018 reisde Janneke Bosman, de adviseur van ons bestuur, samen met CNV Internationaal naar Indonesië om een film te produceren die laat zien hoe deze samenwerking eruit ziet.

Je kunt het resultaat zien in deze video.